Monday, August 19, 2013

Being offline is a whole different world

Hallo liebe Leute!

I'm stranded (mostly) offline these days, as my home connection went kaputt on Thursday night. So, I'm writing this post on my wordpad with the good intention to upload it as soon as I get online somehow.

Anyway. The good news is: I think it's happening! I can feel German building up in my brain, coming to me more and more easily, slowly but surely making its way to my mouth. Iguess the simple fact of reading lots these days ('cuz I have no internet) plays a roe in it. I am now able to order meals and drinks in German without getting lost!

Doubly hot Ingwer Tee!
I tried my hand today, as I went out looking for an Internet café (I failed my search, by the way). I first landed in a neat place just aside an ex-church (Selig Café), as it was one of three places a friend had suggested to me. Of course, being web-less I could not even look for places myself! Anyway. I go in, sit at a table, consider how weirdly restaurant-ish the place looks for being a Café, and order a frisches Ingwer Tee, as per picture. That's freshly cut ginger, for those of you who may be wondering. :)

Only after I find out they don't have an accessible LAN yet: the place is under new management (hence its being a restaurant, after all, and no longer a café) and it has only been open for a week now. Duh!

Anyway, I sip my Ingwer Tee, pay, and try to make my way to one of the other two suggested places. I have a map with me (a *real* map) but a) it doesn't show one of the other two addresses entirely, and b) it shows the other -and last- one, but the map is such a mess around there I cannot find it. So what do I do? I try to use my memory. I *know* I have passed by that straße many times (Fontanestraße), so I get on my bike and go.

Where was it again? Was it left of Sonnenallee, or Hasenheide? I try both, no luck.

Scorned and defeat, I went back home and resigned to wait until Monday, when school would open again and I would be able to use their Wlan. Yup, here I am, in der DeutSCHule. :)

I want to end this with a sweet note, though, and since we're taling about German things and schools, I want to share a piece of my latest Hausaufgabe with you. We were asked to write our favorite Rezept in German, and of course I just *had* to go with the Cheesecake. Here it is, I hope you like it. :)


NEW YORK CHEESECAKE (auf Deutsch!)


ZUTATEN


Für den Boden:
- 2 Löffel Rohrzucker
- 150 Gramm Butter
- 250 Gramm Digestive Plätzchen


Für die Creme:
- 1 Tütchen Vanillin
- 100 Ml frische Sahne
- 20 Gramm Maisstärke
- Saft von einer halben Zitrone
- 3 Eier (2 voll, 1 Eigelb)
- 600 Gramm Philadelphia
- 100 Gramm Zucker


Für die Glaser
- 200 Ml saure Sahne
- 1 Tütchen Vanillin
- 2 Löffel Pulverzucker


ZUBEREITUNG


Zuerst machen wir den Boden. Geben Sie die Plätzchen und den Rohrzucker in den Mixer dazu. Zerkleinen Sie alles.
Stellen Sie die Butter in ein Töpfchen auf den Herd un lösen Sie sie auf. Geben Sie die zerkleinerten Plätzchen in eine Schüssel und gießen Sie langsam die Butter dazu. Vermischen Sie die Mischung.
Bestreichen Sie die Kuchenform mit Butter und legen Sie sie mit Backpapier aus.
Geben Sie die Plätchen und Butter dazu und streichen Sie die Masse gleichmäßig in die Form.
Stellen Sie für eine Stunde die Kuchenform in den Kühlschrank oder für eine halbe Stunde in den Gefrierschrank.

Dann machen wir die Creme. Heizen Sie den Ofen auf 180 Grad.
In eine große Schüssel geben Sie die Eier, das Vanillin, und den Zucker. Schlagen Sie sie bis die Mischung homogen ist. Geben Sie den Käse allmählich dazu un weiterschalgen. Die Mischung sollte keine Klumpen haben.
Während Sie weiterschlagen, geben Sie den Zitronensaft, die Maisstärke, zwei Prisen Salz, und endlich die Sahne dazu.

Nehmen Sie die Kuchenform aus dem Kühlschrank (oder dem Gefrierschrank) und gießen Sie die Mischung hinein. Streichen Sie die Masse gleichmäßig in die Form und stellen Sie die Kuchenform für 30 Minuten in den Ofen. Dann senken Sie die Temperatur auf 160 Grad für 30-40 Minuten mehr. Dann machen Sie den Ofen aus und machen Sie die Ofentür halb auf. Lassen Sie die Torte in dem warmen Ofen für 30 Minuten weiter stehen. Danach ziehen Sie die Torte heraus und lassen Sie sie abkühlen.

Wenn die Torte abgekühlt ist, machen wir die Glaser.
Vermischen Sie die saure Sahne mit dem Vanillin und der Pulverzucker. Gießen Sie die Mischung auf die Torte un streichen Sie sie gleichmäßig.
Sie können dann:
- Die Torte in den Ofen bei 180-190 Grad für 5 Minuten stellen, dass die Glaser karmellisiert, dann in den Kühlschrank für mindestens 6 Stunden stellen.
- Die Torte direkt in den Kühlschrank stellen.

Sie Können den New York Cheesecake wie er ist verzehren, oder mit Ihrer Lieblingssauce verzieren. Schokoladensauce, Erdbeersauce, Kaffeesauce: Ihrer Fantasie sind keine Grenzen gesezt!

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